Miten sinä ruokit koirasi? Kuovamuona, barf, kotiruoka vai jotain siltä väliltä?
Miten koiran omistajan pään voi saada näin pyörälle, kun etsii tietoa eri vaihtoehdoista ruokkia koiraa? Mikä se oikea tapa sitten on?

"Koiran ravitsemuksessa ei ole olemassa yhtä yksiselitteistä totuutta eikä yhtä ainoaa oikeaa tapaa ruokkia koiraa. Siispä antaisin koiranomistajalle neuvoksi tarkkailla oman koiransa vointia ottaen huomioon sen ravitsemus ja kiinnittämään huomiota ainakin seuraaville seikoille:

- millainen on koiran ruokahalu (syökö halukkaasti nappulat, kotiruoan, raakaruoan vai kieltäytyykö, leikkii kupilla, kaataa ruoat lattialle ja näykkii ruokaansa)
- tuhnaileeko koira
- oksenteleeko tai ripuloiko koira usein
- syökö se ulkona maata ja kiviä tai muiden eläinten ulosteita
- millainen on ulosteen ulkonäkö ja haju (onko kiinteää vai löysää, limaista, lähes hajutonta vai voimakkaanhajuista, näkyykö siinä sulamatonta ruokaa)
- mikä on koiran lihavuuskunto
- rapsutteleeko koira, vuotavatko sen silmät tai korvat, onko peräaukon ympärys siisti vai röhnäinen, mikä on kynsien kunto (kovat, jauhomaiset, helposti katkeavat tai murtuvat)
- millainen on koiran karvapeite (kiiltävä, kiilloton, runsas, ohut, karvattomia laikkuja)
- haiseeko koira (erittääkö sen iho, korvat, kuono, peräpää voimakasta hajua)"
(http://www.elainterapia.com/index.php?ID=4295)

Okei. Selvä vai onko se sittenkkän niin selvää? Olen ruvennut tarkkailemaan perusteellisemmin eri muonien sisältöjä (no pitääkö kaikki tekstit edes säkin kyljessä paikkansa?) ja etsinyt vaihtoehtoisesti tietoa raakaruokinnan saloista eli barffista. En oikeastaan uskalla käyttää sanaa "barf" ihan missä yhteydessä tahansa, sillä tuntuu, että sanan merkitys on hyvin tarkkaa.. Ruokinta lipsahtaa hyvin helposti kotiruokinnan tai sekaruokinnan puolelle ja silloin ei enää barffista puhuta! Lihaisia luita reilu puolet koiran päivän ruoasta ja loput puolet kasvissosetta ja erilaisia lihoja/sisäelimiä. Siinä barf lyhykäisyydessään.

Barffauksesta kertovia linkkejä:
http://www.flagstones.info/raakaruokinta/
http://www.murrenmurkina.com/artikkelit.html
http://www.koirakopla.com/barfruokinta.htm

Ja juuri kun luulin saavani juonesta kiinni, koirani maisteli broilerin siipiä ja olin valmistanut myös kuuluisaa yrjölänpuuroa (viljat eivät kaikkien mielestä barffiin kuulu), tutustuin linkkiin
http://www.elainterapia.com/index.php?ID=4295
ja tsadam, barffin terveellisyysdestä oltiin taas toista mieltä ja yrjölänpuuron kaikkia aineksiakaan ei suositeltu ollenkaan koiralle annettaviksi. Huoh.

Ei kai tässä sekamelskassa auta muuta kuin ajatella maalaisjärjellä ja ruokkia koiraa tavalla, joka on hyväksi sekä koiralle että omistajalle. Koirat kun ovat yksilöitä, toinen sapuska sopii toiselle, mutta toinen taas ei. Muistahan siis tarkastella, kopeloida, silitellä ja haistella koiraasi...

Ei muuten mitenkään huono vaihtoehto tämäkään.
http://www.reikon.net/ ja tuolta NEUfrau Oy